Geachte dames en heren,

 Het is met genoegen dat ik u allen vandaag mag verwelkomen bij de lancering van Suriname ‘s eerste nationale financiële inclusie- en educatie strategie. Deze is een mijlpaal voor ons land. Op basis van data uit het rapport van de nulmeting van januari 2023 zijn wij tot een strategie gekomen met actoren uit de financiële sector, overheidsinstanties, maatschappelijke groeperingen en andere dienstverleners.

De initiatieven op het gebied van financiële inclusie en educatie zijn gedaan in samenwerking met de publieke en de private sector. Deze initiatieven zijn onder meer bedoeld voor natuurlijke personen en rechtspersonen, inclusief de kwetsbare groepen, zij die in de informele sector een economische activiteit uitoefenen en zij die uitgesloten zijn van het financieel systeem. Met de opname van voormelde groepen in het financieel systeem worden zij in staat gesteld deel te nemen aan economische activiteiten om zodoende hun financieel welzijn en levensonderhoud te verbeteren. Ook voor diegenen die reeds in het financieel systeem zijn doch nog niet optimaal gebruik kunnen maken van de formele financiële dienstverlening, is verandering gewenst. Niet alleen het hebben van een basisbankrekening en basisverzekering, maar ook de toegang tot financiële betaaldiensten kan maken dat de uitgesloten natuurlijke personen en rechtspersonen sneller, veiliger en efficiënter toegang krijgen tot het formele financiële stelsel en dat is het ultime doel.

In de snel veranderende wereld van vandaag is financiële inclusie van cruciaal belang voor economische groei en sociale ontwikkeling. Het betekent dat alle burgers, ongeacht hun sociale status gelijke toegang moeten hebben tot betaalbare en functionele financiële producten en diensten die aan hun behoeften voldoen. Dit omvat onder andere het betalen, sparen, lenen, beleggen en verzekeren. Financiële educatie en financiële inclusie zijn complementair aan elkaar. Zonder een goed begrip van financiële concepten en vaardigheden, kunnen burgers geen weloverwogen beslissingen nemen van de beschikbare financiële producten en diensten. Daarom is het essentieel dat we niet alleen de toegang tot financiële middelen verbeteren, maar ook investeren in de educatie van de samenleving.

Uiteraard worden de regels en wetgeving van money laundering en terrorisme financiering in acht genomen. Financiële instellingen zullen te allen tijde ‘risk-based moeten opereren en toezien op adequate monitoring, hetgeen ons land in vele opzichten ten goede komt.

In de Nationale Financiële Inclusie en Educatie Strategie die vandaag zal worden ondertekend door de President van de Republiek Suriname en de Governor van de Centrale Bank van Suriname, hebben de verschillende actoren zich gecommitteerd om een aantal voorgenomen activiteiten uit te voeren die een nationale impact hebben.

Het is een plan dat gericht is op het wegnemen van barrières die burgers uit het financieel systeem houden en het bevorderen van een inclusieve financiële sector met het oog op duurzaamheid. Hierdoor wordt eveneens een bijdrage geleverd aan enkele duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, genoemd in de Nationale Financiële Inclusie- en Educatie Strategie.

Deze strategie rust op vijf pijlers t.w.:

  1. Het verbeteren van de toegang tot en het gebruik van financiële diensten voor degene die zijn uitgesloten van het formeel financieel stelsel.
  2. Het implementeren van educatieve programma's om financiële geletterdheid te verhogen.
  3. Het opbouwen van vertrouwen in ons financiële systeem door transparantie en bescherming van consumentenrechten.
  4. Het aanmoedigen van innovatieve technologieën en oplossingen die de financiële inclusie kunnen versnellen.
  5. Wet- en regelgeving gericht op onder meer het wegnemen van barrières voor kwetsbare groepen en personen die reeds in het financieel systeem zijn, doch niet optimaal gebruik kunnen maken van financiële producten en diensten. Door wet- en regelgeving te implementeren, krijgt haast een ieder de kans om deel te nemen aan het financiële systeem.

 

Dames en heren,

Ik ben ervan overtuigd dat deze strategie niet alleen de financiële gezondheid van individuen zal verbeteren, maar ook zal bijdragen aan de algehele economische stabiliteit en groei van Suriname. Met het beperken van de hoge mate van cash transacties in ons land zullen tevens de risico’s die hiermee samenhangen i.v.m. het landenrisico verder worden gemitigeerd.

 

Tot slot zeg ik dank aan eenieder die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van deze strategie en kijk uit naar de uitvoering hiervan.

 DANK U !

 Veiligheidselementen die op alle bank­biljetten voorkomen

  1. 2-kleuren in elkaar grijpende Guilloche-patronen
  2. 3-kleuren tastbare diepdruk
  3. goud-iriserende strook
  4. latente afbeelding “SR$” wordt zichtbaar als het biljet schuin wordt gehouden
  5. watermerk met tekst “CBvS”
  6. doorzichtvenster (perfecte aansluiting voor- en achterzijde)
  7. reliëfdruk t.b.v. visueel gehan- dicapten
  8. zichtbare vezels
  9. holografische strook
  10. van kleur veranderende veilig- heidsdraad met “SRD”-tekst
  11. verstevigde randen en hoeken voor meer duurzaamheid

 

Veiligheidselementen op hoge coupures

  1. metallieke drukplaatinkt
  2. optisch variabele inkt

 

Uitwerking elementen

3. iriserende gouden strook   4. latente afbeelding
Een optisch variabele strook met de letters “CBvS” krijgt een iriserende gouden kleur wanneer het biljet gekanteld wordt. “SR$” wordt zichtbaar wanneer het biljet schuin bij een lichtbron wordt gehouden
5. Watermerk   6. doorzichtvenster
Een veelkleurige afbeelding van het gebouw van de Centrale Bank is in het papier zichtbaar wanneer het biljet tegen het licht gehouden wordt. Corresponderende patronen aan beide kanten van biljet sluiten precies op elkaar aan en vormen samen het logo van de Centrale Bank als het biljet tegen het licht gehouden wordt.
7. reliëfdruk t.b.v. visueel gehandicapten   8. Zichtbare Vezels
Een serie symbolen in relië verhoogt de tastbaarheid, zodat het makkelijker is voor visueel gehandicapten om het biljet te herkennen. Willekeurig gespreide rode en groene vezels zijn zichtbaar in het papier van iedere denominatie.
9. Holografische Strook   10. van kleur veranderende veiligheidsdraad met “SRD”-tekst.
De holografische strook loopt in de lengte over het bankbiljet en verandert van kleur wanneer hij bekeken wordt vanuit verschillende hoeken. De kleur van de gevensterde veiligheidsdraad verandert wanneer hij bekeken wordt vanuit verschillende hoeken.
11. verstevigde randen en hoeken voor meer duurzaamheid   13. Optische Variabele Inkt
De randen en hoeken van het bankbiljet zijn op onzichtbare wijze verstevigd zodat de biljetten langer meegaan. Hiervan verandert de kleur afhankelijk van de hoek waaronder het biljet bekeken wordt.

General information

The basis of the supervisory task of the Centrale Bank van Suriname (henceforth referred to as CBvS) is laid down in article 10 of the Central Bank Act 2022 (Official Gazette 2023 no. 65). According to this article, the CBvS has, among other things, the task of supervising the banking and credit system, the pension and the insurance sector, the money exchange transactions and the transfer of financial resources to and from abroad and the capital market, against the background of the applicable legislation and regulation. The supervision focuses on the soundness and integrity of the institutions active in these sectors and sub-sectors. 

The Supervision Directorate is headed by a director and consists of the Insurance Supervision Department, Pension Fund Supervision Department, Credit Union Supervision Department, Bank Supervision Department, Money Transfer Offices Supervision and Capital Market Supervision Department, Financial Integrity Department and Financial Stability Department. 

The Insurance Supervision Department supervises 12 insurance companies and 1 holding company. The supervision of the aforementioned institutions is currently regulated in the Banking and Credit Institutions Supervision Act 1968 (Bulletin of Acts, Orders and Decrees. 1968 no. 63) as lastly amended by Decree of 7 November 1986 (Bulletin of Acts, Orders and Decrees 1986 no. 82) (henceforth referred to as WTK 1986). 

 

The supervision of insurance companies includes:

  • prudential supervision; which focuses on guaranteeing financial stability by monitoring compliance with the rules regarding the soundness of insurance companies and thus protecting the interests of insured persons and third parties entitled to insurance benefits and the confidence of the public in the insurance sector.
  • integrity supervision; which focuses on combating financial and economic crime (such as the prevention and combating of money laundering and the financing of terrorism, fraud, corruption, conflicts of interest and violation of sanctions legislation) to guarantee financial stability and confidence in the financial sector. Integrity supervision also includes overseeing that there is an ethical corporate culture, granting permits and assessing the suitability and integrity of executive directors, board members and qualified shareholders. 

The supervision of the CBvS does not extend to mediating between individual clients and insurance companies. Due to the assigned tasks, the CBvS concentrates on tackling matters of a collective nature. Responding to problems between individual clients and insurance companies therefore falls outside the orientation area of the CBvS.

The supervision of insurance companies is carried out through off-site monitoring, on-site inspections and periodic meetings. The aim of the supervision is to assess the financial condition and activities of an insurer, to assess the effect of the business management and financial relationships among the insurer and its affiliated companies, as well as to verify compliance with laws and regulations relating to the prevention and combating of money laundering and the financing of terrorism.

 

Off-site monitoring

The off-site monitoring can be described as the processing, analysis and assessment of, among other things, the financial information or reports of the insurance companies. The findings of which act as a signal for possible problems, grouped by risk areas.

 

On-site inspection

On-site inspections are carried out at an insurance company with the aim to compare the institution's risk profile with its risk-bearing capacity and to identify any issues that may affect the institution's ability to meet its long-term obligations to policyholders. On-site inspections may supplement the analysis from off-site monitoring and provide the supervisor with the opportunity to verify received information. On-site inspections may also help detect problems that may not be apparent through off-site monitoring. It is important that on-site inspections are coordinated with off-site monitoring to increase efficiency and avoid duplication of work.

Based on its findings and the information obtained during the on-site inspection, the CBvS can oblige an insurance company to take measures that are considered necessary to guarantee sound business operations.

 

Periodic meetings

The periodic meetings have the following objectives:

  • Stay informed of developments within insurance companies and the insurance sector;
  • Discuss notable developments directly with the insurance company's management;
  • Monitor agreements made during the on-site inspection or recommendations made as a result of the findings observed.

 

NEED TO KNOW

Placing an insurance company under supervision

Pursuant to article 5 paragraph 1 of the WTK 1986, which is still applicable to insurance companies, a declaration of no objection from the CBvS is required for every legal entity that wishes to conduct business in Suriname. In addition, a business license must be  obtained from the Ministry of Economic Affairs, Entrepreneurship & Technological Innovation.

 

The application for a declaration of no objection to conduct insurance business must include a number of details as mentioned in the guidelines on the application for a declaration of no objection such as:

  • A business plan that includes a market study;
  • A minimum share capital to be determined by the CBvS;
  • The objective of the insurance company (to be established), clearly expressed in the name;
  • The legal form of the insurance company;
  • The minimum number of executive directors or supervisory board members as determined by the CBvS;
  • Annual statements should be submitted to the CBvS within a specific period as determined by the CBvS;
  • Furthermore, the (draft) articles of association of the insurance company (to be established) must also comply with a number of requirements of the CBvS. Amendments are subjected to the approval of the CBvS. 

The CBvS has a draft act, namely the “Insurance Supervision Act” (henceforth referred to as WTV), which will replace the WTK 1986. The draft Insurance Supervision Act was sent to the minister of Finance & Planning, who will redirect the draft Act to parliament for approval.  Both acts aim to exercise supervision to protect the interests of insured persons and third parties entitled to insurance benefits, as well as to promote public confidence in the insurance sector. Unlike the WTK 1986 the WTV is a specific and separate regulation for the supervision of the insurance sector, including insurance intermediaries and holding companies.  

The new act will provide the CBvS with more power and more effective instruments to exercise its supervision. For example according to the WTV, the CBvS will act as the only licensing authority. It will also authorize the CBvS to take immediate actions against insurance companies who do not comply with the Act, depending on the seriousness of the circumstances. 

In addition to the aforementioned requirements the CBvS assesses, in accordance with the Directive for Suitability of Executive Directors, Supervisory Board Members and Qualified Shareholders of Insurers issued on March 10, 2021 (henceforth referred to as the Directive for the Suitability of Persons of Insurers), whether a candidate executive director or supervisory board member is suitable for a position and whether his or her integrity is beyond doubt.

However, at all times it remains the responsibility of the supervised insurance company to carry out an adequate assessment of the expertise, professionalism and integrity of candidates nominated for a management or supervisory position, as well as qualified shareholders.

 

Assessment of integrity and expertise of Executive Directors, Supervisory Board Members and Qualified Shareholders

In accordance with the Directive for the Suitability of Persons of Insurers, the CBvS assesses the following persons:

  • all persons, both natural persons and legal entities, who directly or indirectly, alone or in consultation, can significantly influence decision-making at the insurer at the highest level. This concerns qualified shareholders of the insurer and, where appropriate, their representatives.
  • All persons who, as executive directors or supervisory board members, are or will be responsible for the management or supervision of the insurer.

 

When is the assessment carried out and of which persons?

The assessment is carried out at the registration of candidate executive directors or supervisory board members of a starting insurance company, incumbent board members who are standing for re-election, when there is a change in the duties of an executive director or when holding, acquiring or increasing a qualifying share in an insurance company. 

The prospective and/or incumbent executive directors and supervisory board members may be appointed by the General Meeting of Shareholders “subject to approval of the CBvS”.

 

What documents are required?

Under the Directive for the Suitability of Persons of Insurers, the following documents, among others, are required:

  • A recent passport photo;
  • An extract from the population register, maximum six months old;
  • A copy of a valid identity document (ID card/passport/driving license) for residents;
  • A copy of the relevant pages of the valid passport for non-residents;
  • A declaration of nationality for non-residents;
  • A statement from the Attorney General regarding the background check, not older than six months. If it concerns non-residents, a certificate of good conduct issued by the competent judicial authorities, clearly stating the date of issue.
  • Proof of the highest education received (applicable to directors and supervisory board members).

In addition to the documents, the CBvS also requires each candidate to list two references in order to obtain more information about the respective candidates. The information is obtained by means of a questionnaire, which is sent to the listed references.   

The assessment is carried out on the basis of the criteria included in the Directive for the Suitability of Persons of Insurers. 

Date Name  Author
WP/19/01 Towards Financial Inclusion: An Assessment for Suriname Nancy Fraser, Cherique MacDonald & Gavin Ooft
     
WP/18/04 Modelling and Forecasting Inflation for the Economy of Suriname Gavin Ooft
     
WP/18/03 A Monthly Economic Activity Index System for Suriname    Sailesh Bhaghoe
     
WP/18/02 The Impact of Value Added Tax on Economic Growth - Can Suriname draw a Lesson from Value Added Tax in the Caribbean? Albert W. Mungroo
     
WP/18/01 Financial Resource Curse:  the Role of Commodity Price Shocks in Suriname Jennilee Brunings, Xanegay Huur, Peggy Tjon Kie Sim-Balker
     
WP/17/01 Strategic Assets Allocation for the Saving and Stabilization Fund of Suriname (SSFS) D. Wondel
     
WP/16/03 Inflation and Economic Activity in Suriname Gavin Ooft
     
WP/16/02 The Impact of the Foreign Exchange Market and Exchange Rate Policy on the Trade Balance in Suriname 1971-2012 Janice Narain
     
WP/16/01 Determining a Debt Threshold for Suriname - Is there an Optimal Level? Peggy Tjon Kie Sim-Balker & Albert Mungroo
     
WP/14/04 Financial Development in Suriname and its Relationship with Economic Growth Nancy Ong-A-Kwie-Jurgens & Daniel Boamah
     
WP/14/02 Twin Deficits in Suriname: An Empirical Analysis Peggy Tjon Kie Sim-Balker Albert Mungroo, Natalie Piqué-Lont & Gavin Ooft
     
WP/14/01 Measuring the impact of Suriname’s Monetary Policy on the Business Cycle: 1970-2012 Nancy Ong a Kwie & Ansjela-Devi Bhagwandin
     
WP/13/04 Government Expenditure in Suriname: A stimulus or impediment to growth Albert Mungroo, Gavin Ooft & Peggy Tjon Kie Sim-Balker
     
WP/13/03 Human Capital Development & Economic Growth in Suriname Gavin Ooft & Karel Eckhorst
     
WP/13/02 The Feasibility of Open Market Operations in Suriname: The pass-through of the policy interest rate Nancy Ong a Kwie & Natalie Pique
     
WP/13/01 Towards an Inflation Targeting Framework for Suriname Nancy Fraser & Ansjela-Devi Bhagwandin
WP/12/04 The International Investment Position of Suriname Rosminie Warsosemito
     
WP/12/03 The money demand function in Suriname Sanjay Gaurisankar & Nancy Ong A Kwie-Jurgens
     
WP/12/02 Tourism and Agricultural intersectoral linkages in Suriname 1980-2010 Karel Eckhorst & Daniëlla Wondel
     
WP/12/01 Coping with Financial Dollarization in Suriname Rakesh Adhin
     
WP/11/01 Short-Run and Long-Run Relationship between Money and Prices: The Case of Suriname Sanjay Gaurisankar with Saira Jahangir-Abdoelrahman, Karel Eckhorst, Wendy Amatali-Sisal, Rosminie Warsosemito, Daniëlla Wondel

 

Exchange RatesMarch 09th and until further notice

Currency Buying Selling
USD 14,018 14,290
EUR 16,628 16,959
GBP 19,396 19,782
ANG 7,699 7,852
AWG 7,784 7,939
BRL 2,438 2,485
TTD 2,063 2,103
BBD 6,907 7,044
XCD 5,190 5,293
PER 100 GYD 6,657 6,790

Gold CertificatesMarch 09th and until further notice

Coupon SRD
5 gram 7.814,97
10 gram 15.629,94
50 gram 78.149,69
100 gram 156.299,39
500 gram 781.496,94
1000 gram 1562993,88
Gold LME: USD 1.701,00 /tr.oz.

Inflation

    Average End-of-period
2022   52.4 54.6
       
2023   Month-to-month Year-to-year
Jan   3.7 55.6
Feb   3.2 57.9
Mar   3.2 59.6
Apr   5.7 65.4
May   2.4 65.0
Jun   2.3 54.6
Jul   3.0 56.6
Aug   2.0 53.5
Sep   1.5 50.8
Oct   1.0 42.9
Nov   0.6 38.7
Dec   0.1 32.6
       
2024   Month-to-month Year-to-year
Jan   0.9 29.0
Feb   0.4 25.4
Mar   4.4 26.8
Apr   0.7 20.9
May   0.5 18.6
Jun   0.2 16.2
Jul   0.1 13.0
Aug   0.3 11.1
Sep   0.9 10.5
Oct   0.6 10.1
Nov   0.2 9.6
Dec   0.5 10.1
       
2025   Month-to-month Year-to-year
Jan   0.6 9.9
Feb*)   0.4 9.9

*) Preliminary figures

 

 

Weighted Average RatesApril 17 - 15:00h (Transfers)

Currency Buying Selling
USD 36.854 37.146
EUR 41.749 42.126
GBP 48.754 49.709
XCG 20.249 20.646
AWG 20.474 20.876
BRL 6.266 6.389
TTD 5.438 5.544
BBD 18.167 18.524
XCD 13.650 13.917
GYD PER 100 17.512 17.855
CNY 5.050 5.149

Weighted Average RatesApril 17 - 15:00h (Banknotes)

Currency Buying Selling
USD 36.634 37.453
EUR 40.058 40.364
GBP 48.463 49.422
XCG 20.129 20.527
AWG 20.352 20.755
BRL 6.229 6.352
TTD 5.405 5.512
BBD 18.059 18.417
XCD 13.568 13.837
GYD PER 100 17.407 17.752
CNY 5.020 5.119

Gold CertificatesApril 17

Coupon SRD
5 gram 39.684,42
10 gram 79.368,84
50 gram 396.844,22
100 gram 793.688,45
500 gram 3.968.442,25
1000 gram 7.936.884,49
Gold LBMA USD 3.322,90 /tr.oz.

Weighted Average Accepted
OMO Rate

Auction ID Auction Date Rate (%)
CBTD250416-1W 2025-04-16 7,1
CBTD250409-1W 2025-04-09 7,4
CBTD250402-1W 2025-04-02 7,6
CBTD250326-1W 2025-03-26 8,4

Standing Lending Facility Interest Rate

Auction ID Auction Date Rate (%)
CBTD250416-1W 2025-04-16 8,5
CBTD250409-1W 2025-04-09 8,9
CBTD250402-1W 2025-04-02 9,1
CBTD250326-1W 2025-03-26 10,1
Balance sheet

Inflation

    Average End-of-period
2022   52.4 54.6
       
2023   Month-to-month Year-to-year
Jan   3.7 55.6
Feb   3.2 57.9
Mar   3.2 59.6
Apr   5.7 65.4
May   2.4 65.0
Jun   2.3 54.6
Jul   3.0 56.6
Aug   2.0 53.5
Sep   1.5 50.8
Oct   1.0 42.9
Nov   0.6 38.7
Dec   0.1 32.6
       
2024   Month-to-month Year-to-year
Jan   0.9 29.0
Feb   0.4 25.4
Mar   4.4 26.8
Apr   0.7 20.9
May   0.5 18.6
Jun   0.2 16.2
Jul   0.1 13.0
Aug   0.3 11.1
Sep   0.9 10.5
Oct   0.6 10.1
Nov   0.2 9.6
Dec   0.5 10.1
       
2025   Month-to-month Year-to-year
Jan   0.6 9.9
Feb*)   0.4 9.9

*) Preliminary figures